Τι είναι ένας proxy server;


Proxy (=πληρεξούσιος) server λέγεται ένας server που παρεμβάλλεται μεταξύ του υπολογιστή σου και της διεύθυνσης του Διαδικτύου που θέλεις να πας (web σελίδα η ftp server) δρώντας σαν ενδιάμεσος. Κάθε αίτημα για σύνδεση που στέλνει ο υπολογιστής σου πηγαίνει πρώτα στον proxy server ο οποίος και το προωθεί στην τελική διεύθυνση εμφανιζόμενος αυτός σαν αποστολέας αντί για σένα. Στη συνέχεια τα δεδομένα που ζήτησες φτάνουν στον proxy server και αυτός τα προωθεί στον υπολογιστή σου. .....




Οι διάφοροι τύποι που μπορείς να συναντήσεις είναι:

* HTTP/HTTPS server με πρόσβαση στα ports 80, 8080 etc
* Proxy Server με πρόσβαση στα ports 80, 8080, 3128 etc
* FTP servers με πρόσβαση στο port 21
* SMTP servers με πρόσβαση στο 25
* NNTP servers με πρόσβαση στο 119
* PopD servers με πρόσβαση στο 110
* TelNet/Wingate servers με πρόσβαση στο port 23
* Socks servers με πρόσβαση στο port 1080


2. Τι προσφέρει ένας proxy server;

Συνήθως χρησιμοποιείς ένα proxy server για να αυξήσεις την ταχύτητα της σύνδεσης σου. Ένας proxy server διατηρεί αντίγραφα των σελίδων που επισκέπτεται σε μία βάση δεδομένων που λέγεται "cache". Tο cache κάθε proxy server είναι συνήθως τεράστιο σε μέγεθος και περιλαμβάνει τα αρχεία που έχουν ζητήσει εκατοντάδες, η και χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου. Aυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα δεδομένα που ζητάς να βρίσκονται, πολλές φορές, ήδη στο cache δίνοντας τη δυνατότητα στον proxy να στα στείλει αμέσως (χωρίς να απαιτηθεί σύνδεση του με την πηγή των δεδομένων εκ νέου). Συχνά, η αύξηση της ταχύτητας είναι εντυπωσιακή. Μερικές φορές χρειάζεται να κάνεις RELOAD η REFRESH τη web σελίδα για να δείς μια πρόσφατη έκδοση μια και το αντίγραφο στο cache του proxy server μπορεί να είναι παλαιότερο.

Πολλές φορές, οι ιδιοκτήτες συγκεκριμένων τόπων του Διαδικτυου θέτουν γεωγραφικούς περιορισμούς στη σύνδεση. Για παράδειγμα, ο server μια ελληνικής web σελίδας μπορεί να είναι προγραμματισμένος να δέχεται συνδέσεις μόνο από το domain .gr. Σε αυτή την περίπτωση, βρισκόμενος σε κάποια άλλη χώρα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ελληνικό proxy server και να συνδεθείς παρουσιαζόμενος σαν να είσαι από την Ελλάδα.

Ακόμα υπάρχουν χώρες όπου η κυβέρνηση λογοκρίνει τους Διαδικτυακούς τόπους στους οποίους οι πολίτες της χώρας μπορούν να συνδεθούν. Συνδεόμενοι με ένα proxy server μπορούν να ξεγελάσουν τους λογοκριτές και να αποκτήσουν πρόσβαση σε "απαγορευμένους τόπους" εμφανιζόμενοι ότι συνδέονται με τη διεύθυνση του proxy server και όχι την πραγματική τους. Σε ορισμένες χώρες πας φυλακή αν επισκεφτείς απαγορευμένες Διαδικτυακές διευθύνσεις! (βλ. αραβικές και ορισμένες ασιατικές χώρες)

Τέλος, χρησιμοποιώντας ορισμένους proxy servers μπορείς να προστατέψεις την ανωνυμία σου.


3. Τι είναι ο ανώνυμος proxy server;

Κάθε web σελίδα, σε όλο τον κόσμο, μπορεί να καταγράψει τις κινήσεις σου και να παρακολουθήσει τα ενδιαφέροντα σου χρησιμοποιώντας την διεύθυνσή IP σου, που είναι μοναδική. Ανάλογα με την πολιτική του κάθε Διαδικτυακού τόπου, ενδέχεται να μη μπορέσεις να έχεις πρόσβαση σε αυτό που θέλεις. Ακόμα, τα στοιχεία της επίσκεψης σου καταγράφονται και μπορεί να χρησιμοποιηθούν αργότερα.

Είναι ευρέως γνωστό ότι διάφορες κυβερνήσεις και οργανισμοί στήνουν web σελίδες δολώματα που αναφέρονται σε αμφισβητούμενα θέματα με στόχο την παρακολούθηση των ενδιαφερομένων. Επιπρόσθετα αυτές οι πληροφορίες σε συνδυασμό με την διεύθυνση e- mail σου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σε βομβαρδίσουν οι Mικροεμποράκοι με κατευθυνόμενη διαφήμιση.

Με τη χρήση και μόνο της διεύθυνσης IP σου και τις πληροφορίες γύρω από το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σου, μια web σελίδα μπορεί αυτόματα να εκμεταλλευτεί κάποια κενά ασφαλείας (security holes) του συστήματος σου με τη βοήθεια απλών προγραμμάτων που κυκλοφορούν έτοιμα και δωρεάν στο Διαδίκτυο. Τα πιο απλά από αυτά απλά θα παγώσουν τον υπολογιστή σου. Όμως υπάρχουν άλλα ισχυρότερα που μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία που έχεις αποθηκευμένα είτε στο σκληρό σου δίσκο είτε στη μνήμη RAM του υπολογιστή σου. Ένας ανώνυμος proxy server σε προστατεύει αποκρύπτοντας την διεύθυνση IP (ΣΗΜ. δεν την στέλνει μέσω HTTP), αποκλείοντας έτσι την πρόσβαση κάποιου τρίτου στον υπολογιστή σου. Συνήθως όμως, οι proxy servers ενημερώνουν με άλλο, παράλληλο τρόπο τον server-στόχο σχετικά με την διεύθυνση IP σου.

ΜΟΝΟ οι πραγματικά ανώνυμοι proxy servers δεν στέλνουν μέσω HTTP την διεύθυνση IP σου, και αποκρύπτουν αποτελεσματικά τις πληροφορίες γύρω από εσένα και τις συνήθειές σου. Κάποιοι από αυτούς έχουν την δυνατότητα να αποκρύπτουν ακόμα και το γεγονός ότι χρησιμοποιείς ένα proxy server! Τέλος, οι ανώνυμοι proxy servers μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες υπηρεσίες του Διαδικτύου όπως Web-Mail (MSN Hot Mail, Yahoo mail), Web-chatrooms, αρχεία FTP, κτλ.


5. O proxy server που βρήκες είναι αληθινά ανώνυμος;

Υπάρχουν χιλιάδες "δημόσιοι" (=public) proxy servers σε πολλές χώρες που σου επιτρέπουν να συνδεθείς δωρεάν, όμως η πλειονότητα δεν είναι ανώνυμοι.

Στις διάφορες λίστες που θα βρεις υπάρχουν πολλοί που χαρακτηρίζονται σαν ανώνυμοι, μια και δεν ανακοινώνουν την διεύθυνση IP σου με τον συνήθη τρόπο (HTML), αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι, μια και κοινοποιούν τα στοιχεία σου με άλλο τρόπο. Επιπλέον έχει παρατηρηθεί ότι ακόμα και ανώνυμοι proxy servers, κάποιες φορές κοινοποιούν τα στοιχεία σου. Πoτέ μη θεωρείς ένα proxy server σαν ανώνυμο χωρίς να τον τσεκάρεις εσύ ο ίδιος!

Ο απλούστερος τρόπος για να ελέγξεις τον βαθμό ανωνυμίας ενός proxy server είναι να συνδεθείς μέσω telnet.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Είναι αδύνατο να είσαι αόρατος η πραγματικά ανώνυμος στο Διαδίκτυο. Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο η δεν ξέρει τι λεει η έχει άλλους σκοπούς.

Μπορείς να ψάξεις και μόνος σου για proxy servers, αν και δεν στο συνιστώ. Χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα προγράμματα όπως το wGateScan η το ProxyHunter, που είναι εύκολο να τα βρεις στο Διαδίκτυο. Δίνοντας τους ένα εύρος διευθύνσεων IP και το port που σε ενδιαφέρει, π.χ. 1080 και 23, η μόνο το port 23 στο wGateScan θα κάνουν scan μια-μια διεύθυνση και θα σου παρουσιάσουν τα αποτέλεσμα.

Όμως, λάβε υπ΄όψη σου ότι αυτή η διαδικασία γνωστή σαν "Network Probing"ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από τους παροχείς σύνδεσης και αν το κάνεις συχνά μπορεί να χάσεις το λογαριασμό σου. Επίσης μπορεί να πέσεις και να σκανάρεις κρατικούς ή στρατιωτικούς servers που και αυτό είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ και τότε έχεις και τις ανάλογες νομικές κυρώσεις.

Ο λόγος που αναφέρω τα παραπάνω είναι ότι σε μια απλή αναζήτηση είναι εύκολο να τα βρείς και να τα χρησιμοποιήσεις εν αγνοία του ότι υπάρχει περίπτωση να παρανομήσεις και να βρεθείς υπόλογος για παράνομες ενέργειες. Είναι όμως πολύ χρήσιμα για να ελέγχεις το δικό σου δίκτυο και την ασφάλεια του.

Όλες οι αναγραφόμενες πληροφορίες προγράμματα και οτιδήποτε άλλο σε αυτό το νήμα είναι για εκπαιδευτικούς σκοπούς και μόνο.!!!

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Stumble This Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Add To Reddit

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου